sandacz
 
Encyklopedia PWN
sandacz, Stizostedion lucioperca,
ryba słodkowodna z rodziny okoniowatych (Percidae), rzędu okoniokształtnych;
dł. do 1,3 m, masa do 15 kg (zwykle dł. ok. 60 cm, masa 1–3 kg); ubarwienie grzbietu zielonoszare, boków bladoszare z 8–12 ciemnymi poprzecznymi smugami; drapieżny, poluje gł. na drobne stynki, płocie, okonie; zamieszkuje duże, czyste zbiorniki wodne, zwykle dolnych biegów rzek, nizinnych jezior, zalewów i słonawych zatok mor.; rozpowszechniony w wodach na wschód od Łaby, w zlewiskach mórz: Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Jez. Aralskiego; w Polsce coraz rzadszy; bywa hodowany w stawach jako materiał do zarybiania wód; ceniony w wędkarstwie sport.; mięso chude, smaczne.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia