ryjówka malutka
 
Encyklopedia
długość ciała 3,9–6,4 cm, ogona 3,2–4,4 cm, masa 2–6,3 g; ubarwienie latem brunatnokasztanowe, zimą prawie czarne; żywi się głównie owadami (dzienne spożycie równe dwukrotnej masie ciała); zamieszkuje głównie lasy liściaste i mieszane; w ciągu roku 3–4 mioty, po 2–9 (12) młodych; żyje 14–18 miesięcy; w Polsce chroniona.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia