pustułka
 
Encyklopedia
długość ok. 35 cm; poluje na drobne gryzonie (głównie myszy), także owady; gniazdo na drzewach, w basztach itp., często w miastach; składa 4–6 jaj; zamieszkuje Eurazję, Afrykę; w Polsce objęta ochroną gatunkową.
Ilustracje
Pustułka, Falco tinnunculusfot. A. Wierzbieniec/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia


E-BOOK na DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO

Poprawnej polszczyzny warto uczyć się przez całe życie!
Poznaj odpowiedzi językoznawców na najczęściej zadawane pytania.

18 najczęściej zadawanych pytań w internetowej poradni językowej PWN

Wyślij
Dzień Języka Ojczystego – pobierz darmowy e-book!