nizinne czerwono-białe bydło
 
Encyklopedia PWN
nizinne czerwono-białe bydło,
rasy bydła typu mięsno-mlecznego;
pol. rasa bydła czerwono-białego jest wynikiem krzyżowania wielu ras (m.in. czerwono-białego bydła niem., fryzyjskiego oraz shorthorn); umaszczenie plamiste czerwono-białe; głowa szeroka i krótka; tułów szeroki i głęboki, dobrze umięśniony; masa ciała buhajów 900–1100 kg, krów 600–700 kg; wys. w kłębie buhajów 130–138 cm, krów 125–130 cm; roczna wydajność mleka wynosi zwykle 3000–6000 kg (3,8–4,5% tłuszczu); ma dobre właściwości opasowe, prace hod. zmierzają gł. do poprawy użytkowości mlecznej; hodowane gł. na Dolnym Śląsku i Śląsku Opolskim (ok. 6% pogłowia bydła krajowego). Czerwono-białe bydło holenderskie — zasięg ogólnoświat., masa ciała do 1100 kg, średnio ok. 7000 kg mleka rocznie; czerwono-białe bydło niem. — hodowane gł. w Niemczech, masa ciała do 1100 kg, średnio ok. 6500 kg mleka rocznie.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia