lemurek myszaty
 
Encyklopedia PWN
lemurek myszaty, Microcebus murinus,
małpiatka z rodziny lemurów;
najmniejszy gat. z rzędu naczelnych — dł. ciała do 13 cm, ogona ok. 12 cm; szarobrązowy, spód ciała biały; oczy bardzo duże; tryb życia nocny; gł. owadożerny; wilgotne lasy Madagaskaru; gat. zagrożony.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia