kolibry
 
Encyklopedia
kolibry, Trochilinae,
podrodzina ptaków z rodziny kolibrowatych, rzędu krótkonogich;
301 gatunków; drobne, długość ciała 6–22 cm, masa 2–20 g (u większości gatunków 3–8 g); upierzenie ozdobne, zwykle o wspaniałych barwach; długi dziób i wysuwalny język — umożliwiają im odżywianie się nektarem kwiatów (zapylanie kwiatów); ciągle w ruchu, zwinne, lekkie i prędkie, zawisają przy kwiatach — tzw. lot furkoczący, 50–200 uderzeń skrzydeł na sekundę; nocą znaczny spadek temperatury ciała (okresowe zwolnienie procesów przemiany materii); nie mają zdolności chodzenia; żyją w monogamii; obszary północnej Ameryki Południowej, południowej Ameryki Północnej; większość osiadła, niektóre podejmują sezonowe wędrówki; koliberek zwyczajny (rubinobrody), Archilochus colubris, najpospolitszy koliber w Ameryce Północnej, regularnie wędruje na zimę do Ameryki Środkowej, pokonując przy tym odległość 800 km; największy koliber — gigancik andyjski, Patagona gigas, długość 22 cm, masa 20 g; występuje w Andach do 5000 m n.p.m.; za najmniejszego ptaka świata jest uważany koliberek hawański (hawańczyk), Calypte helenae, występujący lokalnie tylko na Kubie, o długości 6 cm i masie 2 g.
Ilustracje
Kolibry

Spis tematów hasła

Powiązane hasła

Materiały dodatkowe

Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia