cytrynowy olejek
 
Encyklopedia PWN
cytrynowy olejek,
olejek eteryczny, mieszanina związków chemicznych, o składzie zależnym od metody wyodrębniania;
otrzymywany ze skórki owoców cytryny właściwej (cytryna); działa antyseptycznie; najwyżej ceniony w produkcji aromatów spoż. jest olejek uzyskiwany przez prasowanie owocni; jest to ciecz o zapachu cytryny; najważniejszymi składnikami są: (+)-limonen, β-pinen, γ-terpinen oraz cytral; olejek ten uczula na działanie światła słonecznego; znany jest też olejek uzyskiwany przez destylację (z parą wodną), o zapachu cytrynowym z nutą terpentyny; zawiera gł. limonen, cytral, α-terpineol i terpin-4-ol; nie uczula na światło; olejki te stosuje się gł. do aromatyzowania produktów spoż., w niewielkich ilościach jako składniki kompozycji perfumeryjnych (wody kolońskie); są też używane w lecznictwie i aromaterapii (tylko o.c. uzyskiwany przez prasowanie na zimno).
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia