baobab
 
Encyklopedia PWN
baobab, Adansonia,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny wełniakowatych (Bombacaceae),
obejmujący 9 gat. drzew, z reguły o wąskich, endemicznych zasięgach (np. 6 gat. na Madagaskarze i po 1 w Australii i Afryce tropik.); najbardziej znanym jest baobab afrykański, A. digitata, osiąga do 25 m wys. i 45 m obwodu pnia; liście duże, dłoniaste, opadające w okresie suszy; kwiaty białe, duże; owoce w kształcie ogórka, do 40 cm dł., jadalne (bogate w wit. C); drewno lekkie, miękkie; uprawiany w Indiach i Ameryce Południowej; łyko używane na powrozy, maty; młode liście jadane są jako jarzyna, a z nasion produkuje się olej i napój orzeźwiający.
zgłoś uwagę
Ilustracje
Madagaskar, aleja baobabów w okolicach Morondavy fot. A. Olej/Archiwum Ilustracji WN PWN SA © Wydawnictwo Naukowe PWN
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia