aronia, Aronia,
rodzaj z rodziny różowatych;
aronia
Encyklopedia PWN
3 gat. krzewów występujących we wschodniej części Ameryki Północnej; liście eliptyczne lub odwrotnie jajowate, piłkowane lub karbowane; kwiaty białe lub różowawe, w niewielkich baldachach; owoc — drobna, jabłkowata jagoda; w Polsce ze względu na dekoracyjne kwiatostany i owoce są uprawiane w ogrodach i parkach: aronia czerwona, A. arbutifolia, aronia czarna, A. melanocarpa, wys. 0,5–2 m, o owocach kulistych, błyszczących, czarnych lub czarnopurpurowych (zawierają do 10% cukrów, ok. 1% kwasów org., wit. PP — do 3500 mg w 100 g), jadalnych (na surowo i w przetworach), także leczn. (działanie przeciwmiażdżycowe); znane są odmiany wielkoowocowe (średnica do 1,5 cm), niektóre należą do gat. A. mitschurinii, pochodzącego od aronii czarnej.