Tłuszczowe kwasy — zawartość w niektórych tłuszczach jadalnych roślinnych i zwierzęcych
Zgłoś uwagę
UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
Tłuszczowe kwasy — zawartość w niektórych tłuszczach jadalnych roślinnych i zwierzęcych
| |||||||
Rodzaj tłuszczu | Kwas palmityno- wy | Kwas stearyno- wy | Inne kwasy nasycone | Kwas oleinowy | Kwas linolowy | Kwas linolenowy | Inne kwasy nienasycone |
Smalec | 30 | 13 | 1 | 48 | 4 | 1 | 3 |
Łój wołowy | 29 | 21 | 1 | 43 | 2 | 1 | 3 |
Masło | 25 | 9 | 26 | 30 | 3 | 2 | 4 |
Oliwa | 10 | 3 | 1 | 77 | 8 | 1 | 0 |
Olej sojowy | 10 | 2 | 1 | 28 | 51 | 7 | 1 |
Olej słonecznikowy | 7 | 4 | 0 | 18 | 71 | 0 | |
Olej rzepakowy niskoerukowy | 4 | 2 | 0 | 58 | 25 | 9 | 2 |
Masło kakaowe | 24 | 35 | 0 | 39 | 2 | 0 | 0 |
zgłoś uwagę