Harden Arthur
 
Encyklopedia PWN
Harden
[hạ:rdən]
Sir Arthur, ur. 12 X 1865, Manchester, zm. 17 VI 1940, Bourne (hrab. Buckinghamshire),
biochemik brytyjski;
1888–97 wykładowca uniw. w Manchesterze, następnie w Inst. Jennera (przemianowanym poźniej na Inst. Listera) w Londynie (1907–30 kier. wydziału biochemii tamże); 1912–30 profesor Uniw. Londyńskiego; od 1909 czł. Tow. Król. w Londynie; badania nad związkami pośrednimi i procesem fermentacji alkoholowej; wykazał, że w procesie tym uczestniczy, obok wielkocząsteczkowego białka enzymatycznego, drobnocząsteczkowy związek — koenzym; okazało się później, że odkryty koenzym bierze udział nie tylko w procesie fermentacji alkoholowej, ale we wszystkich przemianach energii w różnych komórkach żywych; 1929 otrzymał nagrodę Nobla (z H.K.A. Euler-Chelpinem) za badania nad fermentacją cukrów i enzymami fermentacyjnymi.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia