sodu chlorek
 
Encyklopedia PWN
sodu chlorek, sól kuchenna, NaCl,
związek nieorganiczny, sól;
biała substancja krystal. o temperaturze topnienia 801°C; dobrze rozpuszczalny w wodzie, niehigroskopijny; bardzo rozpowszechniony w przyrodzie; jako minerał (halit) jest gł. składnikiem skały zw. solą kamienną; występuje też w wodzie mor. i wodach mineralnych (solankach), a także w organizmach żywych (gł. zwierząt); stanowi podstawowy surowiec do otrzymywania innych związków sodu, kwasu solnego, sodu i chloru, w chłodnictwie (z lodem tworzy mieszaninę oziębiającą), w lecznictwie (np. do sporządzania roztworu fizjol. — 0,9-procentowy wodny roztwór ch.s.) oraz jako znany od dawna dodatek do potraw (sól kuchenna, pot. sól), a także w żywieniu zwierząt (sól pastewna); kryształy ch.s. stosuje się w spektroskopii (przenikliwe dla promieniowania podczerwonego).
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia