soból
 
Encyklopedia PWN
dł. ciała do 55 cm; futro gęste, jedwabiste, o zmiennym ubarwieniu, od żółtawobrązowego do bardzo ciemnego; aktywny w dzień i w nocy, poluje na drobne ssaki i ptaki (zjada także ich jaja), żywi się także owadami, jagodami i nasionami; gniazdo zakłada w wykrotach, szczelinach i dziuplach; zamieszkuje górzyste lasy Azji od Uralu po Kamczatkę, północnych Chin, Płw. Koreańskiego, dawniej także wschodniej Europy; hodowany w fermach dla cennego futra.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia