McDonald’s
 
Encyklopedia PWN
McDonald’s
[məkdọnəldz],
największa na świecie amerykańska sieć restauracji szybkiej obsługi, w których posiłki (głównie hamburgery, kurczaki, frytki, sałatki) przyrządza się na poczekaniu.
Pierwszą restaurację szybkiej obsługi otworzyli 1940 bracia M. i R. McDonaldowie, pomysł podchwycił R. Kroc i 1955 stworzył McDonald’s Systems Inc. (od połowy lat 60. XX w. McDonald’s Corporation), którym zarządzał 1955–77, a później, aż do śmierci (1984) był jej honorowym prezesem; 2005 w sieci pracowało 31 tysięcy restauracji i barów w 120 krajach, obsługujących 54 mln klientów dziennie; zysk netto wyniósł 2,6 mld dolarów USA, a wpływy ponad 20 mld dolarów USA.
zgłoś uwagę
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia