jełczenie tłuszczów
 
Encyklopedia
jełczenie tłuszczów,
proces rozkładu tłuszczów zachodzący przy dłuższym ich przechowywaniu;
polega na hydrolitycznym rozkładzie tłuszczu i powstaniu wolnych kwasów tłuszczowych oraz na utlenieniu (tlenem z powietrza) nienasyconych kwasów tłuszczowych, a następnie rozkładzie powstałych związków z utworzeniem aldehydów; nadaje tłuszczom nieprzyjemny zapach i smak.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia


E-BOOK na DZIEŃ JĘZYKA OJCZYSTEGO

Poprawnej polszczyzny warto uczyć się przez całe życie!
Poznaj odpowiedzi językoznawców na najczęściej zadawane pytania.

18 najczęściej zadawanych pytań w internetowej poradni językowej PWN

Wyślij
Dzień Języka Ojczystego – pobierz darmowy e-book!