bocian biały
 
Encyklopedia
zamieszkuje całą Palearktykę; długość ciała ok. 1 m, rozpiętość skrzydeł ok. 2 m; upierzenie białe, lotki I i II rzędu czarne; dziób i nogi u osobników dorosłych czerwone. W Polsce jest pospolitym ptakiem lęgowym; gniazda zakłada na dachach budynków, wysokich drzewach lub słupach (zawsze w pobliżu domostw); wysiadywaniem jaj (4–5 sztuk), przez ok. 30 dni, i opieką nad młodymi (ok. 70 dni) zajmują się oboje rodzice; zimowiska populacji europejskich znajdują się w Afryce Wschodniej i Afryce Południowej, innych — w Azji Południowej, na Półwyspie Koreańskim i w Japonii; przed odlotem (sierpień – wrzesień) ptaki gromadzą się na łąkach, tworząc tzw. sejmiki (do kilkudziesięciu sztuk); przeloty odbywają się zawsze tymi samymi trasami, w określonym szyku, zwanym kluczem; długość trasy przelotu w jedną stronę — ok. 8 tysięcy km; powracają do miejsc lęgowych w marcu–kwietniu.
Przeglądaj encyklopedię