beza

Encyklopedia PWN

beza
[fr.],
wysuszone ciastko z ubitej z cukrem piany z białek.
Beza, Bèze, Théodore de, ur. 24 VI 1519, Vézelay, zm. 13 X 1605, Genewa,
fr. teolog ewangelicko-reformowany, reformator religijny;
bez, bzowina, pot. bez dziki, lud. hyćka, kalinka, Sambucus,
rodzaj roślin okrytozalążkowych z rodziny przewiertniowatych;
bot. potoczna nazwa krzewu z rodzaju → lilak.
bez czarny, zw. bzem lekarskim (Sambucus nigra),
wysoki krzew leśny, gat. z rodzaju bez, z rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae);
1984–89 miesięcznik polit., kult. i społ., wyd. w Krakowie poza cenzurą.
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia